Składniki:
- 5-6 średnich cykorii
- 200 g śmietany
- ząbek czosnku
- łyżka chrzanu
- 30 gr mozzarelli
- wywar z warzyw ( lub ekologiczna kostka rosołowa)
- 6 plasterków szynki
- kryształki koper włoski
Przygotowanie:
Cykorie myjemy i obieramy z wierzchnich liści. Wrzucamy do gotującego wywaru warzywnego i gotujemy około 5-6 minut, aż będą lekko miękkie. Wyjmujemy z wody i owijamy plasterkami szynki ( wegetarianie mogą zrobić zapiekankę oczywiście bez szynki, będzie tak samo smaczna). Owinięte cykorie układamy w żaroodpornym naczyniu.
W miseczce mieszamy śmietanę z wyciśniętym ząbkiem czosnku, chrzanem, startą mozzarellę i doprawiamy solą i pieprzem. Cykorię polewamy sosem, posypujemy 2 szczyptami kryształków koper włoski i wkładamy do piekarnika ( temp. 220 stopni) na 15 minut. Gotową zapiekankę posypujemy jeszcze jedną szczyptą kryształków koprowych i podajemy na gorąco !
Kryształki Koper Włoski możecie zamówić na stronie www.strefabio.pl !
Na hasło "Blogspot" rabat 15% !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz