piątek, 7 stycznia 2011

Filet z kurczaka z kwiatem Jaśminu


Składniki: 
  • 450 gr piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka posiekanego imbiru
  • łyżeczka tymianku
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 łyżki kwiatów Jaśminu
  • pieprz cayenne
  • oregano 
  • sól 
Przygotowanie: 
Pierś kurczaka pokrój na cienkie paski i podsmaż na oliwie z oliwek lub oleju carotino ( około 10 minut na średnim ogniu). Następnie dodaj 2 ząbki zmiażdżonego czosnku, łyżeczkę posiekanego świeżego imbiru, łyżeczkę tymianku, 1 posiekaną cebulę oraz marchewkę pociętą w cienkie paski. Całość smaż na wolnym ogniu około 3 minuty. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę i posyp 2 łyżkami kwiatów jaśminu. Smaż kolejne 5 minut. Na koniec dopraw suszonym oregano, pieprzem cayenne oraz solą. 
Potrawa idealnie komponuje się z ryżem jaśminowym. 


Kwiaty jaśminu dostępne są na stronie www.strefabio.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz