Składniki:
- 450 gr piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka posiekanego imbiru
- łyżeczka tymianku
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 łyżki kwiatów Jaśminu
- pieprz cayenne
- oregano
- sól
Przygotowanie:
Pierś kurczaka pokrój na cienkie paski i podsmaż na oliwie z oliwek lub oleju carotino ( około 10 minut na średnim ogniu). Następnie dodaj 2 ząbki zmiażdżonego czosnku, łyżeczkę posiekanego świeżego imbiru, łyżeczkę tymianku, 1 posiekaną cebulę oraz marchewkę pociętą w cienkie paski. Całość smaż na wolnym ogniu około 3 minuty. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę i posyp 2 łyżkami kwiatów jaśminu. Smaż kolejne 5 minut. Na koniec dopraw suszonym oregano, pieprzem cayenne oraz solą.
Potrawa idealnie komponuje się z ryżem jaśminowym.
Kwiaty jaśminu dostępne są na stronie www.strefabio.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz