Składniki ( 4 osoby):
- 750 gr surowych krewetek ( olbrzymich)
- sok z 2 cytryn
- 2 szczypty kryształków Medley Cytrusowy
- pęczek świeżej mięty
- 2 ząbki czosnku
- szczypta Kurkumy ( dla koloru )
Pesto
- 1 ząbek czosnku
- 8 łyżek świeżo posiekanej mięty
- 2 szczypty Kryształków Mięty
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżka śmietany (18 lub 30%)
- 1 łyżka świeżo startego parmezanu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Obrane krewetki ( bez główek) wkładamy do płaskiej formy, polewamy sokiem z cytryny, posypujemy kryształkami Medley Cytrusowy, posiekaną miętą oraz posiekanym czosnkiem. Mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Składniki pesto mieszamy w blenderze i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowe pesto odstawiamy do lodówki.
Podgrzewamy piekarnik w opcji grill. Krewetki wyjmujemy z marynaty, nadziewamy na patyczki do szaszłyków ( maksymalnie 2 na jednym) - możecie użyć także wykałaczek, posypujemy jeszcze odrobiną kryształków cytrusowych, po czym grillujemy w piekarniku około 5 minut z każdej strony. Podajemy z chłodnym pesto.
Kryształki do kupienia na Strefa Bio
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz