Jeżeli szukacie lekkiego i świeżego dania na upalne dni, polecamy Wam prostą i smaczną sałatkę z dodatkiem kopru włoskiego, szpinaku, koziego sera i szparagów- niskokalorycznych królowych sezonu majowo – czerwcowego!
Potrzebne składniki:
- 300g białych szparagów
- 250g fenkułu
- 150g świeżych liści szpinaku
- 1 mała główka sałaty Batavia
- 150g pieczarek
- Kryształki Trawa Cytrynowa
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki jasnego octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy (z ziarenkami)
- 2 łyżeczki miodu
- Świeżo mielony pieprz
- Sól morska
- ½ pęczka szczypiorku
- 100g sera koziego
Szparagi należy obrać i gotować w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzić i pozostawić na sitku. Po osuszeniu pokroić je w cienkie plasterki. Fenkuł dobrze umyć i drobno poszatkować. Szpinak i sałatę umyć, osuszyć i porwać na małe kawałeczki. Pieczarki wymyć i pokroić w plastry.
Oliwę połączyć z octem, musztardą i miodem, po czy doprawić solą i pieprzem . szczypior wymyć, osuszyć i posiekać drobno. Ser kozi pokroić w drobną kostkę.
Sałatę połączyć ze szpinakiem i ułożyć na tym fenkuł, szparagi oraz pieczarki. Udekorować serem kozim. Posypać szczypiorkiem, polać sosem i doprawić do smaku szczyptą Kryształków o smaku Trawy Cytrynowej.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz