czwartek, 4 listopada 2010

Potrawy z Lawendą cz. 1

Ocet lawendowy

40 gram kwiatów lawendy zalej 1 litrem octu jabłkowego lub winnego. Zamknij szczelnie butelkę i odstaw na miesiąc w ciepłe, ciemne miejsce, aby kwiaty puściły swój aromat.
Po miesiącu otrzymasz ocet lawendowy, idealny do sporządzenia sosu vinaigrette, który świetnie skomponuje się z zielonymi sałatami oraz potrawami z drobiem. 

Sos pomidorowo - lawendowy

Składniki:
4 duże pomidory 
2 ząbki czosnku 
2 łyżki oliwy z oliwek 
2 szczypty kwiatów lawendy 

Pomidory przekrój na równe połówki o oczyść z gniazd. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, połóż połówki pomidorów i smaż przez 2 minuty, dodaj posiekane ząbki czosnku oraz 2 szczypty lawendy, duś pod przykryciem około 10 minut ( w razie potrzeby dodaj odrobinę wody) Możesz dodać także sól i pieprz do smaku. 

Potrawa może być spożywana w formie przystawki lub jako dodatek do dań z grilla. 

Łosoś w sosie lawendowo- mangowym

Składniki:
2 dzwonki łososia
1 dojrzałe mango
3 łyżeczki kwiatów lawendy
połówka cytryny
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę i umieść na niej lekko posolone dzwonki łososia. Podsmaż na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodaj obrane i pokrojone w łódki mango i posyp 3 łyżeczkami kwiatów lawendy. Całość duś pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny. 

Jogurtowy koktajl lawendowy:

Składniki:
Jogurt naturalny 200 ml
20 ml wody
duża łyżka miodu ( płynnego)
pół łyżeczki kwiatów lawendy
1 brzoskwinia

Przygotowanie:
Do blendera wlej jogurt, wodę, łyżkę miodu oraz kwiaty lawendy. Całość zmiksuj, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę brzoskwinię. Pycha ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz