Ocet lawendowy
40 gram kwiatów lawendy zalej 1 litrem octu jabłkowego lub winnego. Zamknij szczelnie butelkę i odstaw na miesiąc w ciepłe, ciemne miejsce, aby kwiaty puściły swój aromat.
Po miesiącu otrzymasz ocet lawendowy, idealny do sporządzenia sosu vinaigrette, który świetnie skomponuje się z zielonymi sałatami oraz potrawami z drobiem.
Sos pomidorowo - lawendowy
Składniki:
4 duże pomidory
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 szczypty kwiatów lawendy
Pomidory przekrój na równe połówki o oczyść z gniazd. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, połóż połówki pomidorów i smaż przez 2 minuty, dodaj posiekane ząbki czosnku oraz 2 szczypty lawendy, duś pod przykryciem około 10 minut ( w razie potrzeby dodaj odrobinę wody) Możesz dodać także sól i pieprz do smaku.
Potrawa może być spożywana w formie przystawki lub jako dodatek do dań z grilla.
Łosoś w sosie lawendowo- mangowym
Składniki:
2 dzwonki łososia
1 dojrzałe mango
3 łyżeczki kwiatów lawendy
połówka cytryny
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę i umieść na niej lekko posolone dzwonki łososia. Podsmaż na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodaj obrane i pokrojone w łódki mango i posyp 3 łyżeczkami kwiatów lawendy. Całość duś pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny.
Jogurtowy koktajl lawendowy:
Składniki:
Jogurt naturalny 200 ml
20 ml wody
duża łyżka miodu ( płynnego)
pół łyżeczki kwiatów lawendy
1 brzoskwinia
Przygotowanie:
Do blendera wlej jogurt, wodę, łyżkę miodu oraz kwiaty lawendy. Całość zmiksuj, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę brzoskwinię. Pycha !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz