Składniki:
- 1 sałata Radicchio
- 2 cytryna
- 6 młodych karczochów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżka świeżego estragonu
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- biały pieprz
- 4 jajka
- 1 łyżka białego octu winnego
- 8 szt Anchovis
SOS:
- 1 żółtko
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 120 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki wina białego
- sól / pieprz
- 3 szczypty kryształków BERGAMOTKA
Przygotowanie :
Karczochy myjemy, kroimy na ósemki i wkładamy do wody(1 L) z 3 łyżkami soku z cytryny, żeby nie ściemniały. Dodajemy (do wody) posiekany czosnek, zioła prowansalskie i dodatkowe 2 łyżki soku z cytryny i całość zagotowujemy. W wywarze gotujemy karczochy około 10 minut pod przykryciem. Po 10 minutach odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą.
Posiekany, świeży estragon mieszamy z 2 łyżkami soku z cytryny oraz olejem i dodajemy karczochy, a następnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Jajka gotujemy na twardo (8 minut). Radicchio myjemy, oddzielamy pojedyncze liście, suszymy. 8 liści odkładamy na bok, pozostałe kroimy w paski. Pokrojone Radicchio mieszmy z karczochami i dodajemy ocet winny i ponownie sól i pieprz.
Aby wykonać sos - mieszamy żółtko z octem i musztardą Dijon, dodajemy najpierw 50 ml oleju, intensywnie mieszamy, a następnie dolewamy pozostałe 70 ml oraz 2 szczypty kryształków Bergamotka. Całość ubijamy trzepaczką, aż zgęstnieje. następnie dodajemy sok z cytryny oraz wino.
Pozostałe liście Radicchio rozkładamy na talerzach, a na nich przygotowaną sałatkę z karchochów, do tego pokrojone na połówki jajka, a na mich 2 filety Anchovis. Całość polewamy sosem.
Idealnie smakuje z pieczywem czosnkowym.
Kryształki BERGAMOTKA znajdziecie na www.strefabio.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz