poniedziałek, 18 lipca 2011

Sałatka z karczochów z Anchovis i nutą bergamotki



Składniki:


- 1 sałata Radicchio
- 2 cytryna
- 6 młodych karczochów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżka świeżego estragonu 
- 2 łyżki oleju słonecznikowego 
- biały pieprz 
- 4 jajka 
- 1 łyżka białego octu winnego
- 8 szt Anchovis 


SOS:
- 1 żółtko
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 120 ml oleju słonecznikowego 
- 1 łyżka soku z cytryny 
- 3 łyżki wina białego
- sól / pieprz 
- 3 szczypty kryształków BERGAMOTKA 


Przygotowanie :


Karczochy myjemy, kroimy na ósemki i wkładamy do wody(1 L)  z 3 łyżkami soku z cytryny, żeby nie ściemniały. Dodajemy (do wody) posiekany czosnek, zioła prowansalskie i dodatkowe 2 łyżki soku z cytryny i całość zagotowujemy. W wywarze gotujemy karczochy około 10 minut pod przykryciem. Po 10 minutach odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. 
Posiekany, świeży estragon mieszamy z 2 łyżkami soku z cytryny oraz olejem i dodajemy karczochy, a następnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. 


Jajka gotujemy na twardo (8 minut). Radicchio myjemy, oddzielamy pojedyncze liście, suszymy. 8 liści odkładamy na bok, pozostałe kroimy w paski. Pokrojone Radicchio mieszmy z karczochami i dodajemy ocet winny i ponownie sól i pieprz. 


Aby wykonać sos - mieszamy żółtko z octem i musztardą Dijon, dodajemy najpierw 50 ml oleju, intensywnie mieszamy, a następnie dolewamy pozostałe 70 ml oraz 2 szczypty kryształków Bergamotka. Całość ubijamy trzepaczką, aż zgęstnieje. następnie dodajemy sok z cytryny oraz wino. 


Pozostałe liście Radicchio rozkładamy na talerzach, a na nich przygotowaną sałatkę z karchochów, do tego pokrojone na połówki jajka, a na mich 2 filety Anchovis. Całość polewamy sosem. 


Idealnie smakuje z pieczywem czosnkowym. 

Kryształki BERGAMOTKA znajdziecie na www.strefabio.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz