wtorek, 14 grudnia 2010

PLACUSZKI Z PŁATKÓW OWSIANYCH



Jest to bardzo proste danie, które przygotuje nawet początkujący kucharz! Doskonałe na niedzielne, rodzinne śniadanie - cynamonowy aromat w połączeniu z dobrodzejstwami owsa.  

Do przygotowania placuszków potrzebujemy:
1 szklankę mleka
2,5 czubatych łyżek płatków owsianych błyskawicznych
1,5 jaja 
2 łyżeczki mąki
sól
tłuszcz do smażenia
cukier puder
Kryształki Cynamonowe (szczypta)


Zagotować mleko i zalać wrzącym mlekiem płatki owsiane. Miseczkę z płatkami odstawić na pół godziny, aby płatki napęczniały. Po naciągnięciu zmieszać płatki z jajkiem, mąką, solą i kryształami. Tak przygotowaną masę kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz, zarumieć z obu stron i obsamażać jeszcze krótko na słabym ogniu .

Podawać posypane cukrem pudrem. Lub, jeśli macie ochotę, możecie placuszki polać syropem malinowym lub truskawkowym.




Kryształki we wszystkich smakach możecie zamawiać na stronie http://www.strefabio.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz