piątek, 17 czerwca 2011

Sałatka z fasolki szparagowej z brzoskwiniami





Składniki:


- 500 gr zielonej fasolki szparagowej
- 3 cebule dymki lub jedna biała cebula
- 1/2 cytryny
- łyżeczka musztardy Dijon
- 5 łyżek oliwy z oliwek 
- 2 brzoskwinie
- 4 plasterki sera koziego
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- świeżo mielony pieprz
- Kryształki Medley Cytusowy
- łyżeczka kwiatów pomarańczy


Przygotowanie:


Fasolkę myjemy, odcinamy końce, a następnie kroimy na kawałki długości 2-3 cm. Pokrojoną fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 8-10 minut, aby nadal pozostała chrupiąca. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, żeby nie straciła zielonego koloru. 
Dymkę myjemy i kroimy na kawałki długości 1 cm. Cytrynę myjemy gorącą wodą, skórkę ścieramy na tarce o małych oczkach, a sok wyciskamy. 


Sok z cytryny przelewamy do miseczki, dodajemy musztardę oraz oliwę z oliwek, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy łyżeczkę kwiatów pomarańczy i mieszamy. Następnie do powstałej mikstury dodajemy wcześniej pokrojoną dymkę. Całość mieszamy z ugotowaną fasolką. 
Brzoskwinie obieramy ze skórki, kroimy na połówki, a następnie na cienkie plasterki. Dodajemy delikatnie do fasolki wymieszanej uprzednio z musztardowo-cytrynowym sosem. 


Plasterki koziego sera umieszczamy w formie do pieczenia, smarujemy odrobiną oliwy i polewamy równomiernie miodem, a następnie grillujemy w temperaturze 200 stopni przez około 5 minut. Grillowany ser dodajemy do sałatki. 


Całość posypujemy szczyptą kryształków medley cytrusowy 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz