poniedziałek, 8 listopada 2010

Tiramisu z Suszonymi Kwiatami Hibiskusa

Składniki:

1 łyżka suszonych kwiatów hibiskusa
250 g truskawek
250 g serka Mascarpone
3 żółtka
4 łyżki cukru
Bita śmietana
Suszone kwiaty pomarańczy i kakao (ewentualnie kakao naturalne)

Najpierw przygotowujemy syrop z suszonych kwiatów hibiskusa: do 200ml wody dodajemy 1 łyżkę suszonych kwiatów hibiskusa i 2 łyżki cukru. Składniki mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy jeszcze 10 minut. Kwiatki odcedzamy, zaś syrop odstawiamy do schłodzenia.  

Truskawki umyć i usunąć szypułki. Przełożyć do miski i zalać syropem z hibiskusa. Pozostawić w lodówce na 2 godziny. Po schłodzeniu truskawki pognieść.

Przygotowanie kremu: w misce wymieszać 250g serka Mascarpone z 3 żółtkami i 2 łyżkami cukru. Mieszać aż do całkowitego połączenia skłaników. Dodać bitą śmietanę, wymieszać delikatnie z przygotowaną masą, pozostawić do schłodzenia w lodówce.
Na dnie pucharków ułożyć suszone kwiaty pomarańczy. Przykryć je warstwą kremu Mascarpone. Jako kolejną warstwę ułożyć mus truskawkowy i przykryć ją jeszcze jedną warstwą kremu. Deser posypać gorzkim kakao lub udekorować suszonymi kwiatami kakao.
Schładzać w lodówce co najmniej 2 godziny przed podaniem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz