środa, 11 maja 2011

Cytrynowe krewetki z miętowym pesto





Składniki ( 4 osoby):


- 750 gr surowych krewetek ( olbrzymich)
- sok z 2 cytryn
- 2 szczypty kryształków Medley Cytrusowy
- pęczek świeżej mięty 
- 2 ząbki czosnku
- szczypta Kurkumy ( dla koloru )


Pesto


- 1 ząbek czosnku
- 8 łyżek świeżo posiekanej mięty
- 2 szczypty Kryształków Mięty
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżka śmietany (18 lub 30%)
- 1 łyżka świeżo startego parmezanu
- sól i pieprz 


Przygotowanie:


Obrane krewetki ( bez główek) wkładamy do płaskiej formy, polewamy sokiem z cytryny, posypujemy kryształkami Medley Cytrusowy, posiekaną miętą oraz posiekanym czosnkiem. Mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na godzinę. 
Składniki pesto mieszamy w blenderze i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowe pesto odstawiamy do lodówki. 
Podgrzewamy piekarnik w opcji grill. Krewetki wyjmujemy z marynaty, nadziewamy na patyczki do szaszłyków ( maksymalnie 2 na jednym) - możecie użyć także wykałaczek, posypujemy jeszcze odrobiną kryształków cytrusowych, po czym grillujemy w piekarniku około 5 minut z każdej strony. Podajemy z chłodnym pesto. 



Kryształki do kupienia na Strefa Bio

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz