piątek, 29 lipca 2011

Pumperniklowa przekąska z malinami i nutą ylang-ylang









Składniki (8 osób):
  • 300 gr świeżych malin 
  • 400 gr koziego sera 
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 9 kromek chleba pumpernikel
  • 300 gr rukoli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ocet balsamiczny 
Przygotowanie: 
Maliny myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia. Ser kozi ugniatamy z 10 malinami, miodem, rozmarynem i szczyptą kryształków Ylang Ylang, po uzyskaniu jednolitej masy doprawiamy pieprzem i solą. Powstałą masą smarujemy 3 kromki pumpernickla, przykrywamy kolejną warstwą , ponownie smarujemy i przykrywamy - jednym słowem robimy pumpernicklowy tort. Następnie kroimy na cienkie kromeczki. 
Rucolę myjemy i suszymy, a następnie mieszamy z oliwą i kilkoma kroplami octu balsamicznego. Rozkładamy na półmisku, na rucolę pokrojony tort pumernicklowy i maliny. Całość posypujemy odrobiną  kryształków Ylang i polewamy odbrobiną balsamico :-) 

Kryształki Ylang-Ylang dostępne są na www.strefabio.pl

1 komentarz: