czwartek, 9 grudnia 2010

SORBET Z PŁATKÓW RÓŻY




Polecamy Wam przepyszny, delikatny sorbet o smaku kwiatu miłości na romantyczny wieczór w blasku świec! Zachwyćcie ukochana osobę oszałamiająco pachnącym deserem z płatków roży…

Do przygotowaniu sorbetu będziecie potrzebować:

3 filiżanki organicznych płatków róży – świeżych lub suszonych kwiatów róży Florisens (trzeba je przez użyciem moczyć przez godzinę w wodzie z cukrem trzcinowym BIO)
1 filiżankę cukru trzcinowego BIO
1 laskę wanilii (przeciętą i obraną)
4 łyżki stołowe soku z cytryny
1 filiżankę szampana
¼ filiżanki dżemu jeżynowego – ekologicznego lub słodzonego sokiem z winogron
3 filiżanki wody

Do robota kuchennego wkładamy płatki róży, cukier i nasionka wanilii i mieszamy aż do otrzymania konsystencji pasty. Dodajemy 2 filiżanki wody, sok z cytryny oraz szampan i mieszamy. Po wymieszaniu przekładamy masę do miski i dodajemy dżem, mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną masę przekładamy do maszynki do robienia lodów i postępujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Po zamrożeniu, sorbet można przechowywać przez 1 tydzień.
A co jeżeli na mamy maszynki do robienia lodów? Przełóżcie masę do kwadratowej miski i umieśćcie w zamrażalniku.    

Pąki róży możecie zamawiać na stronie http://www.strefabio.pl/

Przepis pochodzi z www.coutryliving.com  







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz