środa, 15 grudnia 2010

Zapiekanka z Cykorii z Koprem Włoskim


Składniki:
  • 5-6 średnich cykorii
  • 200 g śmietany 
  • ząbek czosnku
  • łyżka chrzanu
  • 30 gr mozzarelli
  • wywar z warzyw ( lub ekologiczna kostka rosołowa)
  • 6 plasterków szynki
  • kryształki koper włoski
Przygotowanie:
Cykorie myjemy i obieramy z wierzchnich liści. Wrzucamy do gotującego wywaru warzywnego i gotujemy około 5-6 minut, aż będą lekko miękkie. Wyjmujemy z wody i owijamy plasterkami szynki ( wegetarianie mogą zrobić zapiekankę oczywiście bez szynki, będzie tak samo smaczna). Owinięte cykorie układamy w żaroodpornym naczyniu. 
W miseczce mieszamy śmietanę z wyciśniętym ząbkiem czosnku, chrzanem, startą mozzarellę i doprawiamy solą i pieprzem. Cykorię polewamy sosem, posypujemy 2 szczyptami kryształków koper włoski i wkładamy do piekarnika ( temp. 220 stopni) na 15 minut. Gotową zapiekankę posypujemy jeszcze jedną szczyptą kryształków koprowych i podajemy na gorąco ! 


Kryształki Koper Włoski możecie zamówić na stronie www.strefabio.pl ! 
Na hasło "Blogspot"  rabat 15% ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz