piątek, 3 grudnia 2010

Sałatka pietruszkowo - miętowa na ostrrrrrrrro!

200g bulgur (drobny)
3 pęczki pietruszki
Kryształki eteryczne Florisens Mięta
6 pomidorów
1 ogórek sałatkowy
1 szalotki
szczypiorek
Sok z 1 limetki
1 mała papryczka chili
4 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz

Bulgur zalać gorącą, osoloną wodą lub wywarem warzywnym w proporcji (1:2) i pozostawić do naciągnięcia na 20 minut.
Podczas, gdy bulgur będzie naciągał, myjemy pomidory, ogórek obieramy ze skórki  i kroimy warzywa w kosteczkę. Chili kroimy na pół, pozbawiamy nasionek i tniemy na cienkie paseczki.
Szalotkę obieramy i kroimy drobno, zaś szczypior siekamy w cienkie kółka. Pietruszkę płuczemy dobrze pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie drobno siekamy.
Z limetki wyciskamy sok i mieszamy go w małej misce razem z oliwą, solą i pieprzem.
Kiedy bulgur już naciągnie, odlewamy ewentualną, pozostałą wodę, a cała masę delikatnie wzruszamy, aby nie powstały kluski.  Następnie dodajemy pokrojone ogórki i pomidory, chili, szczypior, szalotkę i pietruszkę oraz posypujemy dwoma szczyptami miętowych kryształków.
Składniki  dobrze mieszamy, polewamy przygotowanym sosem i odstawiamy w chłodne miejsce, aby smaki się wymieszały.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz