czwartek, 2 grudnia 2010

Tajemnice z tysiąca i jednej nocy… czyli pilaw z kardamonowymi i cynamonowymi kryształkami



SKŁADNIKI:
3 ząbki czosnku, 2 marchewki, 1 pęczek dymek, 1 średnia oberżyna, 3 małe cukinie, 2 papryczki peperoni, 6 moreli suszonych (lub świeżych – jak kto woli), 4 łyżki oliwy z oliwek, 30g masła, 300g ryżu (długie ziarno), szczypta soli, szczypta zmielonego pieprzu, 1 szczypta kminu rzymskiego, Kryształki Cynamonowe, Kryształki Kardamonowe, szczypta papryczki chilli, szczypta startej gałki muszkatołowej, Suszone Kwiaty Muszkatu, 1 pomarańcza (sok i skórka), 600 ml wywaru z warzyw, 1 łyżka posiekanych migdałów i pistacji, 200ml jogurtu, 10 listków świeżej mięty, Kryształki miętowe

Obrać czosnek i marchewki. Pozostałe warzywa wymyć. Warzywa i morele pokroić w drobną kostkę. Oliwę i masło podgrzać w brytfance i podsmażyć na tłuszczu warzywa i morele.
Dodać ryż i dusić z warzywami. Dodać przyprawy, świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy i skórkę startą z jednej pomarańczy i wywar z warzyw.
Zagotować i dusić na małym ogniu przez 15-20 minut.
Migdały i pistację posiekać i uprażyć na patelni. Posypać nimi pilaw. Na koniec posypać pilaw kryształkami o smaku mięty i suszonymi kwiatami muszkatu.
Listki mięty posiekać i zmieszać z jogurtem, podawać w osobnej miseczce.  
SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz