środa, 1 grudnia 2010

INDYJSKI PONCZ HERBACIANY



Na śnieżne i mroźne wieczory pod kocykiem, przy dobrej lekturze, polecamy na rozgrzewkę indyjski poncz herbaciany, rozaromatyzowny kardamonem i cynamonem. Taka namiastka świąt w jednym kubku!  

7 łyżeczek herbaty Assam
1l wody
250ml mleka
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki miodu
Szczypta Kryształków Cynamon
Szczypta Kryształków Kardamon
Szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru

Herbatę zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na 4 minuty, aż esencja naciągnie. Po naciągnięciu herbatę przecedzamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
W rondelku podgrzewamy mleko, cukier brązowy, miód i przyprawy, pilnując , aby nie dopuścić do zagotowania.
W miseczce ucieramy żółtka z cukrem pudrem, a następnie dodajemy stopniowo gorące mleko oraz herbatę. Całość ubijamy trzepaczką na pianę i podajemy w filiżankach lub szklankach.
Drinks – mit und ohne Promille, 1999, Ceres Verlag

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz