Składniki:
1 ogórek sałatkowy
300 gr twarożku
300 gr jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1 cytryna
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek szczypiorku
6 łyżki oliwy z oliwek
2 szczypty kryształków miętowych
1 szczypta cukru
sól
pieprz (biały)
liście pietruszki
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Ogórki i czosnek mieszamy z twarożkiem oraz jogurtem. Dodajemy sok z połówki cytryny, startą skórkę cytrynową i 3 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz 1 szczyptą kryształków miętowych.
Rzodkiewkę oraz szczypiorek kroimy drobno, mieszamy i dodajemy sok z drugiej połówki cytryny, cukier, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 szczypty kryształków miętowych oraz odrobinę pieprzy i soli.
Przygotowane miseczki napełniamy do połowy ogórkowym twarożkiem, na wierzch nakładając rzodkiewkowo-szczypiorkową sałatkę. Ozdabiamy świeżymi listkami pietruszki (które zneutralizują zapach czosnku)
Zdjęcie pochodzi ze strony: http://www.echt-bio.de/
Kryształki mięty oraz kwiaty jadalne kupicie na http://www.strefabio.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz