środa, 24 listopada 2010

Kryształowy kuskus



Składniki na 4 porcje:
250 g kuskus * 3 cytryny * 100g rodzynek * 150ml soku jabłkowego * 600 g pomidorów * 50g migdałów w kawałkach (najlepiej w słupkach) * 150ml soku pomidorowego * 1 łyżka oliwy z oliwek * cynamon * szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej * suszone kwiaty muszkatu Florisens * sól  * pieprz * Kryształki Floroisens nasączone olejami eterycznymi Mięta * 2 listki świeżej mięty
Przygotujecie kuskus zgodnie z informacjami zawartymi na opakowaniu i pozostawcie do schłodzenia. Wyciśnijcie sok z 2 cytryn, skropcie nim kuskus i dobrze wymieszajcie.
Włóżcie do miseczki rodzynki i zalejcie sokiem jabłkowym - pozostawić na około godzinę. Pomidory naciąć i zalać gorącą wodą – ułatwi to ściągnięcie skórki. Po obraniu pomidory pokrójcie w małe kostki.
Migdały (najlepiej w słupkach) prażcie na patelni bez tłuszczu, aż będą miały złotobrązowy kolor.
Wymieszajcie pomidory z sokiem pomidorowym,  oliwą, namoczonymi rodzynkami i prażonymi migdałami, po czym zmieszajcie z kuskus.
Doprawcie solą, pieprzem, szczyptą startej gałki muszkatołowej, cynamonem i pokruszonymi kwiatami muszkatu. Całość posypcie kryształkami miętowymi i udekorujcie wymytymi listkami mięty.
Pozostałą cytrynę sparzyć gorącą wodą, pokroić w bardzo cienkie plasterki i obłożyć nimi dookoła półmisek, w którym będziemy serwować danie.
Odstawić  przed podaniem na 30 minut, aby aromaty się wymieszały.
Smacznego!   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz