poniedziałek, 29 listopada 2010

Placuszki z batatów z fenkułem



Składniki: 1 cytryna BIO, jeden fenkuł, 1 czerwona papryczka chili, ½ pęczka koperku, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, świeżo zmielony pieprz, 1 jajko, 500g batatów, 100g serka feta, 2 łyżki tłuszczu do smażenia, Kryształki z Olejem Eterycznym Koper Włoski
Przygotowanie sosu fenkułowego: sparzyć cytrynę, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Fenkuł wymyć, przekroić na pół i wyciąć głąb, a resztę pokroić w drobną kosteczkę. Papryczkę wymyć, przekroić wzdłuż na połówki i pozbawić nasionek, następnie drobno posiekać.
Wymyć i osuszyć koperek oraz posiekać drobno. Zmieszać go z fenkułem, chili, skórką cytrynową, 1 łyżką soku z cytryny i oliwą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać i zetrzeć razem z serem Feta na tarce o grubych oczkach. Jajko roztrzepać, dodać do ziemniaków i sera, wymieszać. Tak przygotowane ciasto doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć na nim placuszki ziemniaczane – kłaść po jednej łyżce ciasta na patelnię i dociskać, aby nadać plackom płaski kształt. Smażyć z każdej strony 3 - 4 minuty, aż będą miały złocisty kolor.
Podawać na talerzu, pod kołderką z sosu fenkułowego. Przed podaniem posypać kryształami.
Wariacja na temat przepisu z Vegetarisch, Brigitte – Kochbuch, 2008


    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz