środa, 18 maja 2011

Chłodnik ogórkowy z miętą



Składniki (4 osoby):
- 2 ogórki
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
- 2 średnie ząbki czosnku
- 3 łyżki świeżo posiekanego koperku
- 100 gr orzechów włoskich
Przygotowanie:
Ogórki obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę lub ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Jogurt, lekko ciepły wywar z warzyw ( lub rosół), olej z orzechów włoskich, zmiażdzony czosnek oraz posiekany koperek mieszamy trzepaczką do jajek. Następnie dodajemy ogórki, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy kryształkami miętowymi. Mieszamy i odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy orzechami włoskimi i odrobiną koperku.




Kryształki możecie zamówić na http://www.strefabio.pl

2 komentarze: